HÄNGEBRÜCKE SCHWEIZ (Voetgangers hangbruggen)

Hängebrücke Schweiz, zijn de laatste jaren een prestige project geworden, het ene kanton overtreft het andere wat betreft lengte en kosten van de hangbruggen in Zwitserland. Spendeert het ene kanton honderd duizenden Franken aan een voetgangershangbrug het ander kanton daarentegen heeft er meer dan een miljoen Franken voor over. Een ding is zeker de langste voetgangershangbrug van de wereld heeft een lengte van 494m en hangt momenteel (07-2017) in Zwitserland. November 2020 werd ook dit record al weer verbroken. Portugal claimt de langste voetgangershangbrug ter wereld te hebben. In het noorden van Portugal nabij Porto hangt een voetgangershangbrug met een lengte van 516m de voetgangershangbrug hangt 175 meter boven de Paiva-rivier. Eind 2020 is de voetgangershangbrug geopend voor bezoekers. De bouw van de hangbrug heeft maar liefst drie jaar geduurd. 

 • 05TriftbruckeTriftbrucke
Het begon met de Triftbrücke in 2004, die Triftbrücke had een spanwijdte van 102m, 80 hoogtemeters boven de Triftsee en 1720m boven zeeniveau en was toen de hoogst gelegen voetgangershangbrug van de Alpen. De Triftbrug had veel last van “Föhnwind” die behoorlijk te keer kan gaan in dit gebied. Vele malen werd de brug uit zijn ankers getrokken en moest het geheel opnieuw verankerd worden. Ook de toegang naar de oude Triftbrücke was voor menigeen geen dagelijkse trip. 

 • 02TriftbruckeNieuwe Triftbrug
De nieuwe Triftbrücke werd op 12 juni 2009 officieel geopend. Deze hangbrug heeft een lengte van jawel 170m, hangt 100 hoogte meters boven de Triftsee, de bouwkosten bedroegen 350.000 CHF. 5 Km. staaldraad werd in de hangbrug verwerkt met een totaalgewicht van 7,5 ton. Verder waren er 6500 bouten nodig en zijn er 340 houten loopplanken gelegd om de overkant te bereiken. De toegang naar de Trifthütte is dus een stukje hoger komen te liggen.  
 

 

 • 10SalbitbruckeSalbitbrucke
De oude Triftbrücke zullen we zeker nog een keer tegenkomen, deze is herbouwd in het Göschenertal, te weten bij de Salbitschijen-Biwak. Hier maakt de hangbrug deel uit van de verbinding tussen Voralphütte en Salbithütte en zal dan Salbitbrücke heten, zomer 2010 zal de brug geopend worden. (Zie ook het project “Salbitbrücke”).  

 

 • 01BhutanbruckeBhutanbruecke Susten
Tweehonderd hoogtemeters boven Susten, gelegen aan de doorgaande weg in Wallis, hangt op een hoogte van 855m boven zeeniveau de 134m lange voetgangershangbrug over de Illgraben. Het verbindt het Duitssprekende deel  met het Frans sprekende gedeelte van Wallis, waar het Pfynwald is gelegen. Aan beide zijden van de brug staat de informatie dan ook in beide talen. Duitstalig aan de Susten zijde en Franstalig aan de Sierre zijde. Het natuurpark Pfynwald, ook wel het regionale natuurpark Pfyn-Finges genaamd is een van de grootste aaneengesloten dennenbossen in de Alpen. Het reservaat gelegen in de uiterwaarden van de Rhône heeft een unieke flora en fauna. Juli 2005 werd de Bhutanese voetgangershangbrug over de Illgraben geopend. Maar deze Bhutanbrücke heeft ook een symbolisch karakter, het stelt de verbondenheid voor tussen Wallis en het koninkrijk Bhutan. Voor de 7 km lange rondwandeling Susten/Leuk over de Bhutanbrücke staat 2.5 uur aangegeven. Iets boven de Bhutanbrücke aan Duitse zijde hebben we bij Güetji een imposant uitzicht op de rivierloop. Via Chandolin in het Val d'Anniviers is vanaf de Illhorn en omgeving van de Cabane Illhorn, de angstaanjagende en indrukwekkend rivierbedding te aanschouwen richting het Rhônedal.

Een soort gelijke hangbrug  (gebouwd in 2008) bevindt zich ook nog tussen Belalp en Riederalp over de tong van de Aletschgletscher, deze heeft een lengte van 124m. Wordt het misschien een prestige project in Zwitserland tussen de kantons onderling? De tijd zal het leren, een ding staat vast 170m is momenteel de langste hangbrug in de Alpen gebouwd naar Nepalees bouwwerk. 

En inderdaad 04 juli 2010 staat het volgende in de krant: Langst en hoogst gelegene hangbrug van Europa hangt aan de Europaweg in Zwitserland (lengte 230m). De financiering werd door sponsoren en de gemeenten Zermatt, Täsch, Randa, St. Niklaus en Grächen bijeengebracht. De kosten bedroegen ongeveer 400.000 CHF. Door een steenlawine ten gevolge van de permafrost is de langste hangbrug (Europaweg) in het voorjaar van 2011 al niet meer toegankelijk. Geologen gaan pas in het voorjaar van 2012 kijken hoe de brug gerepareerd kan worden. Wandelaars over de Europaweg (Grächen-Zermatt) doen er nu 2 uur langer over, omdat de voetgangershangbrug niet meer begaanbaar is. Welk kanton volgt???? 

Kanton Schwyz heeft momenteel de langste hangbrug van Europa. Op de Mostelberg, boven Sattel-Hochstuckli, bevindt zich de 374 meter lange voetgangershangbrug “Raiffeisen Skywalk” over de Lauitobelbach. De Mostelberg  is eenvoudig met de gondelbaan Stuckli Rondo (eerst ronddraaiende gondelbaan van de wereld) bereikbaar. De hangbrug werd in juli 2010 geopend en is zowel in de zomer als ‘s winters begaanbaar, hangt 58m boven de Lauitobel vallei en is zelfs met rolstoel en kinderwagen toegankelijk. Let op: de hangbrug is vrij toegankelijk met een geldig toegangsbewijs van de gondelbaan en alleen tijdens de bedrijfstijden van de gondelbaan Sattel-Hochstuckli geopend. Buiten de bedrijfstijden wordt de hangbrug door middel van hekken afgesloten.

 • 01Val_MutschnengiaHangbrug Val_Mutschnengia
In 2011 werd uit 17 m³ lokaal larikshout, in een tijdsbestek van 6 weken, een houtenhangbrug gemaakt door bosbouwleerlingen van kanton Graubünden. De houtenhangbrug overspant Val Mutschnengia met ongeveer 100m en hangt 41m boven het ravijn met een eigen gewicht van 19 ton.

 • 01PanoramabruckeSigriswilPanoramabrucke Sigriswil
In 2012 is de voltooiing van de hangbrug tussen Sigriswil en Aeschlen aan de Thunersee weer een stap dichterbij gekomen. Dinsdag 25-07-2012 werd de tweede pijler gemonteerd, 180m boven de afgrond, met een lengte van 340m zal de hangbrug de hoogste en langste voetgangershangbrug rond de Thunersee zijn. De brug maakt deel uit van de panoramawandeling rond de Thunersee en is de tweede brug die dan afgebouwd is van in totaal 6 hangbruggen. Eind september/begin oktober 2012 zal de peperdure brug (1,5 miljoen CHF) geopend worden. Het draaggedeelte heeft maar liefst een gewicht van 51 ton, de staalkabels hebben een gewicht van 27 ton. De totale belasting van de brug is maar liefst 102 ton. De kosten bedroegen maar liefst 2,3 miljoen CHF. 1,3 miljoen werd door sponsoren bijeengebracht, het resterend bedrag zal door toeristen betaald moeten worden, want een oversteek kost maar liefst 8 CHF (2012).

Het begint er nu toch op te lijken dat het inderdaad een prestige project wordt tussen de kantons onderling!!! 

Het ene kanton overtreft het ander, ook Centaal Zwitserland doet eind 2012 een duit in het gouden zakje. De hangbrug zal gebouwd worden, jawel op de Titlis (3041m boven zeeniveau) en zal hiermee waarschijnlijk de hoogstgelegen voetgangershangbrug van Europa worden (alhoewel er nog hogere toppen in Zwitserland zijn, welk kanton voelt zich geroepen?). De brug zal het uitzichtplatform op de Titlis verbinden met het bergstation van de stoeltjeslift van de Ice-Flyer aldaar. Het project, Titlis Cliff Walk, kost een kleine 1,3 miljoen CHF. De hangbrug heeft slechts een lengte van 98m en is 91 cm breed. 

 • 01Glacier3000Peak Walk by Tissot
Eind oktober 2014 is er opnieuw een project van hangbruggen voltooid, de zgn. Peak Walk werd geopend op Glacier 3000. Eenvoudig te bereiken met de cabinebaan vanaf Col du Pillon. Het schijnt de eerste hangbrug ter wereld te zijn die twee bergtoppen met elkaar verbindt. De 107m lange en 80 cm brede voetgangershangbrug verbindt het uitzichtplatform met Scex Rouge en hangt op een hoogte van 2971m, de hangbrug heeft 1,8 miljoen CHF gekost. Vanaf de hangbrug heeft men een prachtig uitzicht op de skipistes nabij Les Diablerets en de Walliser Alpen. 

 • 01LammaschluchtHangbrug Lammaschlucht
Een hangbrug met een lengte van 280m over de Lammaschlucht moet voor een permanente verbinding zorgen tussen Fürgangen en Mühlebach. De bestaande wandelweg is geregeld door overstromingen en aardverschuivingen afgesloten. Bovendien is deze wandelroute alleen de zomermaanden geopend. In de herfst van 2014 wil men een begin maken met de bouw van de brug, die als alles volgens plan verloopt in 2015 geopend zal worden. De 1.4 meter brede brug zal ook voor wandelaars, rolstoelgebruikers en fietsers toegankelijk zijn, de fietsers zullen wel moeten afstappen. 

En het houdt niet op, ook kanton Tessin (Ticino) doet mee, 31 mei 2015 werd de "Carasc" hangbrug officieel geopend. Twee kleine Tessiner gemeenten dachten het record in handen te hebben; maar de hangbrug tussen Monte Carasso en Sementina meet 270m en is hiermee niet de langste hangbrug naar Tibetaans voorbeeld in Zwitserland. De hangbrug over de Sementina, verbindt het gehucht Selvatico met Monti Leone. De hangbrug weegt ongeveer 50 ton en de kosten kwamen op 1.66 miljoen CHF. De verwachting is dat jaarlijks 20 tot 40.000 bezoekers over de brug zullen lopen, deze schatting is gebaseerd op het bezoekersaantal van de ruïnes in Bellinzona, waar jaarlijks 45.000 mensen komen. 

 • 01AspiTitterAspi_Titter Hangebruecke
De 160m lange Aspi-Titter Hängebrücke mag dan niet de langste voetgangershangbrug zijn maar is zeker niet minder spectaculair. De 22ton zware voetgangershangbrug heeft 500,000 CHF gekost en hangt 120m boven de Weisswasserschlucht aan de voet van de Fieschergletscher. De voetgangershangbrug werd in augustus 2016 geopend. De hangbrug is een belangrijke schakel tussen het Aletschgebied en het Goms. Via deze hangbrug blijft men nu op hoogte wandelen tijdens de hoogtewandeling tussen het Gotthardgebied en het Unterwallis gebied. Een wandelkaart  met routes naar de hangbrug is te vinden op hun website. Voor de  totale wandeltijd moet men al gauw op een 3.30 tot 4.00uur rekenen (heen en terug). De hangbrug is vrij toegankelijk en te bereiken vanuit het Fieschertal of vanaf Bellwald. Informeer  b.v. bij de plaatselijke VVV of de brug geopend is want er zijn geen andere oversteek mogelijkheden.

 • 03TitanRTHangbrug TitanRT Rappbodetalsperre
Ten westen van de Rijn en ten oosten van de Moezel vind je in het laaggebergte van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, de Hünsruck. In de Hünsruck hangt tussen twee bergen de in 2015 gebouwde Geierlay voetgangershangbrug. Aan de ene kant vind je het dorp Sosberg en aan de andere zijde Mörsdorf. De Geierlay voetgangershangbrug heeft een lengte van 360m, is 85 cm breed en hangt 100m boven het Mörsdorfer Bachtal. De bouw van de brug koste zo’n 1,2 miljoen euro en was toen een van de langste voetgangershangbruggen.

Maar Duitsland heeft sinds 11 Mei 2017 Zwitserland overtroffen door de langste voetgangershangbrug te bouwen over het Rappbodetal in het Harz-gebergte. De voetgangershangbrug in Sachsen-Anhalt heeft maar liefst een lengte van 458m en weegt 118ton. Het totaal toelaatbaar gewicht is maar liefst 245ton. De voetgangershangbrug over de Rappbodetalsperre is door middel van een draaihek toegankelijk en kost 6 Euro voor volwassenen en 4 Euro voor kinderen, dit is dan wel een retourtje. Voor openingstijden raadpleeg hun website; “Titan RT”. Het Harz-gebied is door de komst van de “Titan RT” voetgangershangbrug een toeristen attractie rijker. Helaas was het record van de langste voetgangershangbrug maar van korte duur, enige maanden later ging de eer weer naar Zwitserland, de Charles Kuonen Hängebrücke aan de Europaweg (van Grächen naar Zermatt) is momenteel de langste voetgangershangbrug.  

 • Charles_Kuonen_HangebrueckeCharles_Kuonen_Hangebruecke
Zwitserland claimt op 29 Juli 2017 de langste voetgangershangbrug van de wereld te hebben. De route van de Europaweg die loopt van Grächen naar Zermatt is via de nieuwe Europabrücke weer 2 uur korter geworden. De oude hangbrug uit 2010 werd na een aantal maanden al gesloten vanwege een steenlawine. De nieuwe Europabrücke heeft een lengte van 494m en heeft 750.000 CHF gekost en is slechts 65cm breed. De hangbrug draagt de naam van de hoofdsponsor en heet Charles Kuonen Hängebrücke. De bouw duurde slechts 3 maanden. Verdere info en foto’s op de volgende link: https://www.zermatt.ch/Media/Attraktionen/Charles-Kuonen-Haengebruecke.

Liet ik al eerder weten dat het waarschijnlijk zo langzamerhand een prestige project wordt tussen de kantons onderling, dan is het nu wel duidelijk.  

Oktober 2017 kwam het bericht dat er tussen het paviljoen op klein Rugen en Heimwehfluh (Matten/Interlaken) plannen zijn om er een 505m lange voetgangershangbrug te bouwen. De voorbereidingen zijn in volle gang, Skywalk zum Rugen heet het project. Naar alle waarschijnlijkheid zal er 5 CHF voor de voetgangershangbrug betaald moeten worden. In Februari 2019 stond het volgende in de krant: de geplande voetgangershangbrug tussen klein Rugen en Heimwehfluh is tot nader order uitgesteld, aldus de project leider van Swissrope AG uit Frutigen. De 505m lange voetgangershangbrug zou op dat moment de langste voetgangershangbrug van de wereld zijn geweest.

In September 2018 stond in de krant “Weltweit längste Hängebrücke geplant“ projectgroep Hängebrücke Adelboden is de initiatief nemer. De voetgangershangbrug zal een lengte van maar liefst 2200m krijgen, kost ruwweg 18,5 miljoen Zwitserse Franken, zal 1m breed worden en hangt 365m boven het maaiveld. In maart 2020 gooide deze projectgroep de handdoek in de ring en bleek ook dit project een luchtkasteel, “Record-Hängebrücke ist vom Tisch”, stond in de krant.

April 2021 werd nabij Arouca in Portugal de langste voetgangershangbrug ter wereld geopend. De brug meet een lengte van 516m en hangt 175m boven de Rio Paiva kloof. De bouw duurde ongeveer twee jaar en koste 2,3 miljoen Euro. De brug wordt “516 Arouce” genoemd en hangt in het gelijknamige Unesco Geopark. Hiermee werd het Zwitsers record van de Charles Kuonen Hängebrücke overtroffen en is het tot dusver de langste voetgangershangbrug ter wereld.

Begin 2019 bouwt Swissrope AG een 669m lange voetgangershangbrug in Willingen (Dld.) naast de Mühlenkopfschanze. Zodra de “Skywalk-Willingen” voetgangershangbrug gebruikt kan worden berichten we u hierover. Het zal op dat moment de langste voetgangershangbrug van de wereld zijn. December 2021 kwam er een persbericht uit dat het uitgebreide goedkeuringsrapport ruim drie jaar op zich heeft laten wachten. Men denkt acht maanden nodig te hebben om de brug op te leveren, de eerste gaten voor de ankers zijn reeds geboord en in het najaar van 2022 zal de 669m lange hangbrug, die 125 ton weegt en ruim vier miljoen euro gaat kosten klaar zijn. Eindelijk 01-07-2023 is de Skywalk-Willingen geopend.

Het zal zoals het er nu uitziet naar alle waarschijnlijkheid nooit de langste voetgangershangbrug worden, want begin 2022 kwam er vanuit Tsjechië het bericht dat het in mei 2022 de langste voetgangershangbrug gaat openen. De Sky Bridge 721 zal een lengte hebben van 730m en hangt 95m boven het ravijn. De brug wordt gebouwd in het Dolní Morava resort in het Jeseníky-Gebergte. In de wintermaanden is het een bekend wintersportgebied met langlaufroutes, pistes en bobsleebaan. In de zomermaanden is het een geliefd wandelgebied waar je binnenkort je adrenaline kunt testen over de langste voetgangershangbrug tot dan toe.

Updates zullen volgen.

Zie verder vele foto's van andere hangbruggen en links op deze website: Hangbruggen Zwitserland.