JUNGFRAUJOCH-TOP OF EUROPE

  • 05JungfraujochJungfraujoch
Met de trein reist u vanuit Interlaken Oost via Zweilütschinen richting Lauterbrunnen of richting Grindelwald. Van Grindelwald of Lauterbrunnen vertrekken de Wengernalpbahn (WAB) treinen richting Kleine Scheidegg. Beide treinen arriveren gelijktijdig op de Kleine Scheidegg, bekend om haar fascinerende uitzicht op de wereldberoemde Eiger Nordwand. Hier is het tijd om met de tandradbaan te vertrekken naar de Jungfraujoch-Top of Europe. Nadat station Eigergletscher gepasseerd is rijdt de trein de Eigertunnel in. Onderweg stopt de trein bij Eigerwand (2865m) en Eismeer (3160m) om u even te laten genieten van het geweldige uitzicht op de gletsjer. Daarna arriveert de trein op de Jungfraujoch, Top of Europe in het midden van de gletsjerwereld!

Adolf Guyer-Zeller was de projectleider en bedenker van de Jungfraubahn. Het was Guyer die de 7,1 km lange tunnel met 25% stijging ontwikkelde. 27 Juli 1896 werd met de bouw begonnen vanaf Kleine-Schedegg naar Eigergletscher, dit traject nam bijna één jaar in beslag. Het uitboren van de 7,1 km lange tunnel tot aan het huidige eindstation liet nog vijftien jaar op zich wachten. Om de financiën rond te krijgen werd het traject in etappes opgeleverd. Pas in 1903, zeven jaar na de aanvang van de bouw kon men tot station Eigerwand. Een wand die een prachtig uitzicht bied naar de Kleine-Schedegg en die eigenlijk per ongeluk is ontstaan, door een foutieve berekening van de springlading. Zes arbeiders vonden er toen de dood. Ook Guyer-Zeller maakte de opening van station Eigerwand niet mee, hij stierf in het voorjaar van 1899.

  • 04JungfraujochIJsmeer
Station Eismeer werd in 1905 geopend en bevond zich 3158m boven zee niveau. Pas in 1912 bereikte de eerste trein het huidige eindstation, dat inmiddels is uitgebreid tot drie sporen. Een groots moment in de geschiedenis van de bergbanen: in 1912 op 1 augustus, de nationale feestdag van Zwitserland, werd de Jungfraubahn na een bouwtijd van 16 jaar in bedrijf genomen. Daarmee ook het tot vandaag de dag hoogste treinstation van Europa op de Jungfraujoch. Sneeuw en ijs 100% gegarandeerd! Het Sphinx uitzicht gebouw, het ijspaleis en het plateau voor foto’s in de eeuwige sneeuw. Dat zijn nog maar een paar van de attracties die het gehele jaar door op de Jungfraujoch aanwezig zijn.

Op de Jungfraujoch staat u meteen op de Aletschgletscher, die met een lengte van 23 kilometer meteen de langste van Europa is!

De belangrijkste attracties op de Jungfraujoch:
- IJspaleis
- Plateau
- Restaurant Crystal
- Sphinx
- Aletschgletscher
- Husky honden
- Snowboard park
- Tyrolienne

Het hoogtepunt van elke Zwitserse vakantie: Een onvergetelijke reis naar het hoogstgelegen treinstation van Europa op een wonderbaarlijke hoogte van 3454 meter. Zie ook het verhaal onder Berghutten: Mönchsjochhütte. Voor meer informatie zie ook de volgende link: http://www.jungfraubahn.ch/.