LUZERN

  • 01LuzernKapellbrucke Luzern
Luzern, de hoofdstad van het gelijknamige kanton Luzern, is een toeristisch centrum gelegen aan de noordwestelijke bocht van het Vierwoudstedenmeer. Het voornaamste toeristische centrum is het gedeelte ten noorden van de grote "Seebrücke" die over de Reuss loopt. Deze rivier verlaat hier het meer.

In de directe omgeving ligt de Kapellbrücke, een overdekte houten brug uit 1331 met tussen de dakspanten prachtige beschilderingen van Heinrich Wägmann (1600). De brug uit 1331, een onderdeel van de vestingstelsel, werd in 1993 door brandstichting verwoest en in april 1994 feestelijk heropend. Aan de brug zit een historische watertoren uit 1300. Wandelen we in westelijke richting stroomafwaarts, dan komen we bij de Spreuerbrücke, eveneens een overdekte houten brug uit 1407, met tussen de dakspanten de beroemde dodendans. Het kaf (Spreu) van het koren werd door de stadsmolenaars vanaf de brug in de Reuss gegooid, vandaar de naam Spreuerbrücke.

Bezienswaardigheden zijn verder o.a. het Raadhuis, de Hofkirche, de eerste grote Barokkerk van Zwitserland, Franciscanenkerk, oude stadsmuren en het grootste verkeersmuseum van Europa.

VERKEHRSHAUS DER SCHWEIZ

  • 08LuzernVerkehrshaus
In het “Verkehrshaus der Schweiz” kan men onder andere de volgende bezienswaardigheden vinden,  ruim 50 locomotieven en wagons, de eerste Zwitserse trein uit 1847, vele oldtimers en vliegtuigen, waaronder de dubbeldekker die in 1910 over het Meer van Genève vloog, een fraaie Zwitserse film geprojecteerd op een 360 graden scherm en een planetarium.

De bouw van de Gotthardtunnel wordt prachtig uitgebeeld en voor de kinderen is er volop vertier. 

LÖWENDENKMAL

  • 14LuzernLowendenkmal
Het Löwendenkmal ,dat uit de zandstenen wand is gehakt, is een monument ter nagedachtenis aan de 786 leden van de Zwitserse garde, die tijdens de Franse Revolutie de dood vonden. De stervende leeuw van Luzern bestaat uit een 9 m. lange liggende leeuw, die een afgebroken speer in zijn lichaam heeft en  in zijn klauw het Bourbons wapenschild. 

Naast het Leeuwenmonument is de ingang van de Gletschergarten een uniek monument uit de laatste ijstijd. Ongetwijfeld zullen we belangrijke gebouwen vergeten zijn maar het geeft al wel een indruk om deze stad zeker een keer te bezoeken. Zie ook de volgende link: http://www.luzern.ch/.

MUSEGGMAUER

 

  • 05LuzernmussegmauerMannliturm
De Museggmauer met zijn negen torens is een markant punt in Luzern. In de 13e en 14e eeuw is men begonnen met het bouwen van een stadsmuur. Een binnenring die langs de Löwengraben, Hirschengrabens, Spreuerbrücke en Kapellbrücke liep.

Om het noorden van de stad te beschermen, bouwde men in de 14e en 15e eeuw een muur om het stadsdeel Musseg. Thans telt de stadsmuur, met een lengte van 870m, nog negen torens die bewaard zijn gebleven. Het is één van de belangrijkste monumenten van de stad Luzern. De muur heeft een hoogte van 9m. en is 1,5 tot 2m dik. Oorspronkelijk telde de muur in het noorden van de stad 10 torens en was het in oostelijke richting nog 40m langer. In 1860 werd dit deel van de muur en de toren afgebroken.

  • 03LuzernmussegmauerNolliturm
We beginnen de wandeling bij de Nölliturm, die in 1513 werd gebouwd. Het is de enige ronde toren in de Museggmauer. De doorgang voor het verkeer onder de toren werd in 1901 gemaakt. De 28m hoge toren werd in 1992 voor het laatst gerestaureerd. Na een klim kom je bij de volgende toren, de Männliturm. Aan de ijzeren ridder boven op het dak heeft de toren zijn naam te danken. De laatste sanering vond in 1951 plaats na een blikseminslag. De toren is in de zomermaanden vrij toegankelijk en vanaf de toren heeft men een prachtig uitzicht over de stad. Vanaf de Männliturm hebben we uitzicht op de volgende toren de Luegislandturm. De 53m hoge toren werd in 1370 gebouwd. De laatste renovatie vond in 2002 plaats. Langs de Museggmauer gaat het vervolgens naar de Wachtturm, rond 1350 gebouwd. Verwoest in 1701 door blikseminslag, waarbij 5 personen het leven lieten. De toren werd in de 18e eeuw herbouwd. De volgende toren is te bereiken over de muur, de Zyttoren, deze stamt uit 1442. De klok werd in 1380 gegoten en hing eerst in de St. Peterskapel. In 1442 kreeg het zijn eerste uurwerk dat in 1385 werd gemaakt.

  • 11LuzernmussegmauerZyttoren
In 1535 werd het door een nieuw exemplaar vervangen. Via een smalle trap komen we op de bovenste verdieping bij de klok. Over de Museggmauer gaat het vervolgens naar de Schirmerturm, waar we helaas niet verder kunnen over de muur, anno 2011. De toren is in de zomermaanden vrij toegankelijk, op de bovenverdieping rest nog een verbrand gebint van  de oude toren. De toren werd in 1420 gedeeltelijk door brand verwoest. De laatste restauratie onderging het in 1995. We dalen via de toren af naar beneden, fotograferen de achterzijde van de muur met voorgaande torens en gaan op zoek naar de volgende toren. Van de Pulverturm (1408) hebben we alleen het bovenste gedeelte gefotografeerd. Het onderste gedeelte stond nog volop in de steigers. In de 27,5m hoge toren werden vroeger de beelden uit de Hofbrücken bewaard.

In 2011 vindt er een grote renovatie plaats aan de Musegg-muur, de sanering gaat ruim 12 miljoen CHF. kosten en staat gepland tot 2016. Hiervan zal ruim 4,2 miljoen door giften bij elkaar gebracht moeten worden. Een compliment is zeker op zijn plaats voor de vele sponsoren en de stad Luzern die zoiets monumentaals niet verwaarlozen. Meer informatie kunt u vinden onder www.museggmauer.ch.