CAILLER CHOCOLADEFABRIEK

  • 01WWCaillerCailler chocoladefabriek Broc
Bent u in het Zwitserse district Gruyère in het kanton Fribourg, dan is een bezoek aan de Cailler chocoladefabriek in Broc voor jong en oud meer dan de moeite waard. Dit geldt trouwens ook voor het middeleeuwse stadje Gruyères zelf met zijn wereldberoemde Gruyère kaas die gemaakt wordt in de lokale kaasfabriek. (Gruyères staat beschreven onder aanraders op deze site). Cailler is het bekendste chocolademerk van Zwitserland dat werd opgericht in 1819 door François-Louis Callier, ruim honderd jaar later werd de fabriek door Nestlé gekocht, maar bleef  zijn oude naam behouden. Ons bezoek aan de fabriek doet ons even denken aan de chocoladefabriek van Willie Wonka en Sjakie. Bij binnenkomst komt de zoete geur ons al tegemoet en we  krijgen uitleg over de Chocoguide, een slim audiosysteem in tien talen die ons verder door de fabriek leidt. Het verleden herleeft aan de hand van een reeks prachtige oude foto’s bij de ingang van de audiovisuele rondwandeling. Tijdens deze rondwandeling worden de basis ingrediënten voor het bereiden van chocolade verder toegelicht.

  • 07WWCaillerCailler chocoladefabriek Broc
Na deze rondleiding beginnen we aan een interactieve rondwandeling door de fabriek, de Chocoguide is dan ons belangrijkste hulpmiddel. Ingrediënten voor het bereiden van chocolade  kunnen we proeven, voelen en ruiken - het is genieten en meebeleven tijdens het bezoek aan de chocoladefabriek dat al gauw een anderhalf uur duurt. Herkomst van de ingrediënten uit andere landen, waaronder de Cacaoboon, worden op een voortreffelijke manier uitgebeeld. Ook weten we nu dat niet alle lokale melk naar de kaasfabriek Gruyère gaat, maar dat de lokale koeien ook melk produceren voor Cailler, de enige Zwitserse chocoladeproducent die nog verse melk gebruikt. Zo ontstond ruim een eeuw geleden de verrukkelijke en romige melkchocolade die we heden ten dage nog kennen. Van de uitvinders Cailler, Nestlé, Peter en Kohler komen we tijdens de rondleiding meer te weten, dankzij hun pioniersgeest en passie smullen we heden ten dage nog van dit lekker goedje. De rondleiding eindigt op een fantastische plek, de droom van elke chocoladeliefhebber: het proeflokaal. Uitgebreid snoepen is toegestaan, al houdt een medewerker wel een oogje in het zeil. Tot slot nog even gratis op de foto, die verstuurd wordt via de digitale snelweg van de fabriek en bij thuiskomst al in het postvak zit. Uiteindelijk werd er speciaal voor de bezoekers een winkel ingericht, waarin vele chocoladeproducten van de Cailler chocoladefabriek kunnen worden gekocht.