SIMPLONPASS

  • 01SimplonpasshoheSimplonpas/Ganterbrucke
Ten zuiden van Brig, op 2005m hoogte wordt het Zwitserse Rhônedal verbonden met het Italiaanse Lombardije (Gondo), door de eeuwenoude Simplonpass. Een bergpas met een rijke geschiedenis, de pas was al bekend in de 17e eeuw, maar de echte doorbraak kwam na de tijd van Napoleon. Het was immers Napoleon die de weg in zijn geheel liet vernieuwen zodat hij er met zijn artillerie overheen kon. De bochtige weg werd in de loop der tijd steeds verder verbeterd en in 1890 werd de 678m lange Ganterbrücke in gebruik genomen over het gelijknamige dal, het Gantertal. Een aantal jaren later, in 1906, werd  de 20 km lange Simplon-spoorwegtunnel geopend. De huidige Simplonpass behoort tot de best aangelegde bergpassen van Europa het heeft een gemiddelde wegbreedte van 6meter. 's Winters blijft de Simplonpass geopend. Iets verder onder dit artikel vindt u ook de beschrijving van de Nufenenpass.

  • 03SimplonpasshoheSimplonpas
Door een aantal ongevallen met vrachtwagens werd er in 2008 besloten de weg aan te passen voor het vrachtverkeer. Hoge temperaturen en de grotere last van vrachtwagens doen een grote aanslag op de remschijven en indien deze het begeven zijn er nu veilige noodhaltes langs de weg gebouwd. Deze zand- en grindbakken met aan het eind een stapel autobanden moeten dan de vrachtwagens doen afremmen in geval van oververhitte remmen. Eind 2014 moet de Simplonpass geheel zijn aangepast en moet hij weer jaren meekunnen. De Simplonpas is goed te berijden, heeft wel veel vrachtverkeer en heeft op een aantal plaatsen prachtige uitzichten. 

  • 04SimplonpasshoheBerisal
Na het passeren van de Ganterbrücke bereiken we het dorp Berisal (1525m), van waaruit ook de Bortelhütten is te wandelen. Inmiddels krijgen we een prachtig zicht op de achter ons staande Berner Alpen. Door tunnels en langs lawinegalerijen bereiken we al vrij snel het hoogste punt van de pas. Op pashoogte staat de stenen arend “de Sempione” ter herinnering aan de mobilisatie in 1939, het hospitium van de Stockalpers uit 1825, een aantal legerkazernes en het gehucht Niwen op de Bergalp. Simplon-Hospiz staat nog steeds onder beheer van de monniken van Sint Bernard.

Na pashoogte begint de afdaling richting Italië het “Alter Spittel” staat rechts in een vallei. Iets voor het gehucht Egga gaan we rechtsaf en rijden dan over de oude pas weg. Niet veel later bereiken we Simplon-Dorf. Het dorp valt op door zijn geplaveide stenen dakplaten, invloeden vanuit Italië tijdens de bouw van het dorp.