GORNERGRAT

  • 01OW2GornergratMatterhorn,Gornergratbahn Gornergrat
De Gornergrat is een bergkam in de Walliser Alpen, iets ten oosten van Zermatt, die zich bevindt tussen de Gornergletscher en Findelgletscher. Beide gletsjers komen van de Weissgrat. Vanaf de Gornergrat hebben we uitzicht op meer dan 20 vierduizenders waaronder de hoogste bergen van Zwitserland de Monte Rosa, de Dom en  verder Lyskamm, Breithorn, Matterhorn, Dent Blanche, Zinalrothorn, Weisshorn, Täschhorn, Allalinhorn en Rimpflischhorn om er maar een paar bekenden te noemen. De Dom is 4545 meter hoog is de hoogste berg, die geheel op Zwitsers grondgebied ligt. De Monte Rosa met Doufurspitze meet 4634m en  is de hoogste berg in Zwitserland, zei het dat deze berg ook gedeeltelijk in Italië ligt. De bekendste en meest gefotografeerde berg is wel de 4478m hoge Matterhorn. Met 4808m blijft de Mont Blanc in Frankrijk de hoogste van de Alpen. De Gornergrat is ook het eindstation van de Gornergratbahn op 3098m. De smalspoorlijn werd in 1898 geopend en is hiermee de op één na hoogste spoorbaan in Europa. Ondanks dat het eindstation niet verder gaat zijn er  nog wel een aantal wandelingen: bergopwaarts de Hohtälli dat een klein uurtje wandelen staat aangegeven, maar ook en alpine-wandelweg naar de modernste berghut van Europa de Monte Rosa Hütte welke drieënhalf uur staat aangegeven. Daarentegen kan men ook terugwandelen langs de spoorlijn van de Gornergratbahn, naar de onderliggende bergmeren of geheel de 1500 hoogtemeters te voet richting Zermatt, dat ruim 3 uur staat aangegeven.
  • 10OW2GornergratGornergrat,Kulmhotel en observatorium
Op de Gornergrat staat buiten het bergstation om nog een hotel met het astronomisch observatorium, een kapel en uiteraard een souvenirwinkel. De gehele zomermaanden tussen 07.00 uur en 19.00 uur vertrekken er twee of drie treinen per uur, die u in ca. 45 minuten naar het bergstation van de Gornergrat brengen. In de wintermaanden beginnen ze een uurtje later en gaat de laatste rond de klok van vijf in de middag. Wij besluiten om via Rotenboden, Gagenhaupt, Riffelbord en Riffelalp terug te wandelen naar Zermatt, waar we de gehele middag voor uit trekken gezien de vele hoogtemeters en de foto’s die we willen gaan maken. Nadat we op de Gornergrat al vele foto’s hebben gemaakt wordt het tijd om af te dalen. Het eerste gedeelte gaat langs de bergbaan zodat we de trein met de Matterhorn ruimschoots kunnen fotograferen. Een half uurtje later bereiken we het bergstation Rotenboden en de Riffelsee waar eveneens vele foto’s worden gemaakt. Dan wandelen we gemoedelijk richting Gagenhaupt,  hier kiezen we voor de langste wandelroute richting Riffelberg/Riffelalp, je wandelt als het ware om de Riffelberg. Diegene die hoogtevrees hebben kunnen deze route beter mijden, vanaf Dristelen wandel je langs een diepe afgrond met zicht op het 500m lager gelegen station Furi.
  • 20OW2GornergratDristelen,Matterhorn,Wandfluh,Dent Blanche
Aan de overzijde de bergketens van de Franstalige dalen van o.a. Sierre en Sion met Dent Blanche 4364m, Ob. Gabelhorn 4073m, Wellenkuppe 3910m, Trifthorn 3737m, Zinalrothorn 4223m en Weisshorn 4512m. Langs de bergflank buigt de wandelweg verder naar rechts en krijgen we zicht op Zermatt en Riffelalp dat nog een behoorlijk stukje dalen is. Voor ons doemt nu het Mischabelmassief op met o.a. de Dom 4554m, Täschhorn 4494m, Alphubel 4207m, Feekopf 3912m, Allalinhorn 4030m, en Rimpflischhorn 4202m. Door het Riffelbord is het even opletten en moeten er een aantal stenen hindernissen worden overwonnen, niet hinderlijk maar lastig te wandelen. Dan bereiken we Riffelalp en wandelen we langs de kapel naar de Alphitta van Dave en Tanja, waar het goed toeven is. De oude alpschuur uit 1869 is omgetoverd tot een prachtig restaurant dat plaats biedt aan ca. honderd gasten. De originele speksteenkachel uit de 19e eeuw is nog steeds aanwezig en verwarmt het geheel op koude dagen. Het gezellig terras doet onze pauze langer duren dan gepland. Meer nieuws op hun  eigen website: http://www.alphitta.com.
  • 25OW2GornergratStation Riffelalp
Bij het bergstation Riffelalp passeren we het bergspoor en wandelen we over de Arvenweg door het Vorderi Wälder bos. We passeren bij het treinstation Findelbach het bergspoor opnieuw, niet veel later wandelen we Zermatt binnen. In en langs de jonge kerk uit 1913 maken we nog een aantal foto’s, de altaren dateren uit de 18e eeuw. In Zermatt maken we nog een aantal foto’s, het Grand hotel Zermatterhof maakt zware tijden door. De Bergführerplatz voor het hotel herinnert nog aan die goede oude tijd. Meer dan 100 jaar geleden zaten of stonden de berggidsen van Zermatt hier van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat om reizenden hun diensten te bieden. Als pakezels of stoeldragers werden de berggidsen ingezet om welgestelden de Zermatter bergwereld te laten verkennen. Verder gaat het door de gezellig drukke winkelstraat waar we tegen de klok van zessen de pendel traject van de MGB richting Täsch nemen en terug kijken op een zeer geslaagde, maar lange dag.