STUGL/STULS (VAL DA STUGL)

  • 01GraubundenstuglStugl-Stuls
Het kleine dorpje Stugl ligt 1551m boven de zeespiegel op een smal plateau, hoog boven de Albula vallei tussen de plaatsen Filisur en Bergün. Het is de toegangspoort naar Val da Stugl (het Stulserthal).

  • 02GraubundenstuglStugl
Ook deze huizen zijn deels versierd en hebben originele Sgraffito decoraties. Dit is een decoratietechniek die vooral in Italië en Bohemen werd gebruikt door stukadoors. In de 16e eeuw kwam deze techniek ook naar Duitsland, Oostenrijk en het Zwitserse Graubünden en met name het Engadin. Via Runsolas, de laatste nederzetting van het dal, bereiken we de ingang van deze ca. 10km lange onbewoonde vallei. Langs de Ava da Stugl wandelen we stroomopwaarts richting de Ducan Gletscher achter in het dal. Op een derde van het lang gerekte dal bereiken we Alp da Stugl (2040m). Via de Ducanfurggapass (2664m) onder de 2813m hoge Gipshorn bereikt men het Ducantal waarna men via het Sertigdal Davos-Clavadel bereikt.

 

  • 03GraubundenstuglStugl
De romaanse kerk van Stugl is geweid aan St. John en werd voor het eerst genoemd in 1523. In de kerk zijn goed bewaard gebleven fresco’s, de begraafplaats en de kerk zijn volledig ommuurd. Opvallend zijn de uitklapbankjes in het gangpad aan de vaste kerkbanken. Ondanks de oude fresco’s heeft het kerkje geen hoofdaltaar. Het houten stationsgebouw Stuls/Stugl van de Albula Railway uit 1903 is nog in originele staat en staat vanaf het dorp 35 minuten aangegeven. Deze wandeling bewaren we voor een volgende keer aangezien we hier zeker nog een keer terugkomen. Terug gaan we naar Bergün en parkeren de auto op de parkeerplaats aan de Ava da Tuors rivier.