ANDEER

  • 01GraubundenandeerAndeer
Het kuuroord Andeer staat bekend om zijn mineraalbaden, whirlpools, sauna’s, buiten- en binnenbaden, waarvan het water een constante temperatuur heeft van 34°C. Komende vanuit het noorden prijkt de kerk boven het thermaal bad uit. Het bad en kuurhotel Fravi werd in 1828 door Johann Jakob Fravi Gondini gebouwd. Het is een van de oudste ondernemingen langs de oude doorgaande passtraat naar de Splügen- en San Bernardinopass. Het mineraalwater komende uit een natuurlijke bron heeft zowel een fysieke als mentale werking. Het bad- toerisme nam begin 1900 sterk toe, tot de 1e en 2e wereldoorlog een einde maakte aan deze ontwikkeling. Het bad werd in 1968 gesloten en pas in 1982 opnieuw geopend. Het mineraalwater borrelt er al sinds 1389 en trekt al 600 jaar bad lustige mensen naar Andeer. Onder de poort door van hotel Fravi lopen we het dorp binnen.

  • 05GraubundenandeerAndeer
De dorpsplein is in stand gebleven, dit was vroeger de ontmoetingsplek waar men elkander trof om b.v. kleding te wassen. De zijbronnen werden voor het kledingwassen gebruikt zodat het vee uit de grote trog kon drinken. Begin 1800 werden de toegangswegen richting Splügen- en San Bernardinopass uitgebreid, het verkeer zwol aan en Andeer werd uitgebreid met een postplaats. Andeer werd net als Chur, Reichenau en Thusis een waar verkeersknooppunt. Maar toen in 1882 de Gotthardbahn werd aangelegd betekende dit de ondergang voor de Bündner dalen. Ook de bouw van de A13 en de San Bernardinotunnel waren van grote betekenis voor de noord- zuid verbinding en maakten van o.a. Andeer een afgelegen plek. Enkel buslijnen rijden nog door het dorp en doen het dorpsplein aan.

  • 03GraubundenandeerAndeer
Andeer heeft verder nog enkele historische huizen. Speciaal in het oog vallend is het huis aan de Vela Granda het Sgraffitohuis, ook wel het huis Padrun genaamd, het valt op door zijn tapijtachtige wanddecoraties uit de 16e eeuw.