SAN BERNARDINOPASS PASHOOGTE (2066m)

  • 01GraubundensanbernardinopasLago Moesola
De San Bernardinopass (2066m) is een Zwitserse bergpas die van het Duitstalig Hinterrheintal naar Bellinzona, de hoofdstad van het Italiaanstalige Ticino loopt door een prachtig berglandschap. Talrijke dorpen met oude kerken en kastelen liggen langs deze oude kantonnale weg. De San Bernardinopass dankt zijn naam aan Sint Bernardus uit Siena, die omstreeks 1450 een kapel liet bouwen in dit gebied en er vervolgens heeft gepreekt.

De autoweg richting de San Bernardinopass voert ons tot het dorpje Hinterrhein, hier hebben we de mogelijkheid om door de bijna 7 km. lange tunnel te rijden (die in 1968 in gebruik is genomen) of een uurtje om te rijden over de bergpas San Bernadino. Beide wegen komen in het dorp San Bernadino (1608m) uit. Na ruim 9 km komen we aan op  de pashoogte, achter ons latend het Albulamassief en het Hinterrheintal. 

  • 02GraubundensanbernardinopasSan Bernardinopas
San Bernadino (2066m), staat aan het Lago Moesola, een bergmeertje gelegen op deze kale pashoogte vanwaar we een mooi weids uitzicht hebben, bij mooi weer. Van het Ospizio San Bernardino, het oude Hospiz boven op de pas, kunt u te voet over de 19 km lange oude handelsroute richting San Bernadino, een prachtige afdaling om nooit te vergeten.  

Pashoogte is een mooie plek om foto’s te maken o.a. richting P. Uccelo (2724m). Op de terugweg rijden we nog even richting Splügenpass, dat iets verder onder dit artikel beschreven staat.