GRONO - VAL CALANCA

  • 03GraubundenvalcalancaSta Maria
In het zuidwesten van het kanton Graubunden op de grens met kanton Tessin ligt het Italiaanstalig Val Calanca, een 20 km. lang berg-dal in de Zwitserse Alpen. Het is een van de vier Italiaanstalige dalen van het kanton Graubünden. Het dal wordt uitgesleten door de Calancasca rivier, dat ontspringt ten zuiden van de Zapporthorn op een hoogte van 2840m en uitmondt in de Moesa nabij Grono, van waaruit het dal zich ook toegang verleent. Val Calanca loopt evenwijdig aan de naastgelegen Valle Mesolcina, de aanloop naar de St. Bernardinopass pashoogte.

  • 08GraubundenvalcalancaRossa I Rodond
Het dal eindigt voor gemotoriseerd vervoer in Rossa, vandaaruit opent zich een fantastisch wandelgebied naar hoger gelegen almen en bergdalen. Rosa is het gehele jaar door bewoond. In Cauco, Bodio en Selma staan interessante houten gebouwen de kapel in Lascial, het pittoreske dorp, zijn de kerk en het knekelhuis de moeite waard.

 

 

 

  • 02GraubundenvalcalancaCastaneda
Vooraan in de Calanca vallei vinden we de plaatsen Castaneda en Sta. Maria in Calanca, afbuigend van de doorgaande weg. De parochiekerk van Sta. Maria Assunta staat op een heuvel voor het dorp, op een rots boven de kerk staat de toren van Sta. Maria in Calanca. De kerk werd voor het eerst genoemd in 1219, het heeft een rijk beschilderde renaissance-cassetteplafond met gebeeldhouwde rozetten die dateren uit 1600.

  • 06GraubundenvalcalancaKoorhemel St. Maria Assunta
Het gestucte koorplafond werd 26 jaar later aangebracht en beschilderd. Via Bodio aan de doorgaande weg in de vallei bereiken we Rossa, waarna we via dezelfde weg het 20 km lang dal weer uitrijden.