BÜRGENSTOCK-HAMMETSCHWANDLIFT

  • 01BurgerstockFranz Josef Bucher Durrer
Het was Franz Josef Bucher-Durrer (1834-1906), een pionier, initiatiefnemer en moedige ondernemer, die vanuit Stansstad een weg ging aanleggen naar Hotel Bürgenstock (het huidige Grand Hotel). Vanuit het Grandhotel hebben de gasten een prachtig uitzicht over het Vierwoudstrekenmeer. De prachtige balkons zijn nog origineel, vanwege modernisering staat het gebouw tijdelijk leeg. In 1887/88 werd de Bürgenstock Bahn gebouwd, die vanaf het Vierwoudstrekenmeer (Kehrsiten) naar de Bürgenstock gaat. Het bergstation bevindt zich tussen het restaurant en de plaatselijke VVV. Het is de oudste elektrische “Standseilbahn” van Zwitserland met een eigen (Bucher-Durrer) gebouwde waterkrachtcentrale. Het kuuroord bleek al snel te weinig hotelaccommodatie te hebben, het Parkhotel en Palace hotel werden bij gebouwd.

  • 09BurgerstockHammetschwandlift
In 1905 was het dan zover, de snelste lift van Europa, de Hammetschwandlift. Een meesterwerk in die tijd , 500’000 CHF koste het project. De hoogst vrijstaande lift in Europa, geschikt voor 8 personen. Met een snelheid van 1m/sec  wordt men naar het 152 meter hoger gelegen bergstation vervoerd. In 1903 werd met de bouw begonnen,  dat zowel nationaal als internationaal grote belangstelling trok. Het dalstation werd 961 m boven de zeespiegel in de granieten wand uitgehouwen. Het bergstation bevindt zich op 1114 m boven zeeniveau. Door het ontbreken van wandelwegen voor de hotelgasten in de omgeving werd er een wandelweg naar de Hammetschwandlift gebouwd. In 1906 stierf Franz Josef Bucher-Durrer, hij liet zijn zoons het hotelimperium na.

In 1936 werd er een lichtmetalen liftcabine geplaatst en werd de snelheid omhoog gebracht naar 4m/sec, en de wandelweg werd gesaneerd. Kosten alweer 500’000 CHF. De huidige eigenaar heeft het project in 1990-1992 voor 2,4 Miljoen Franken laten saneren, de  snelheid is teruggebracht naar 3,15m/sec.  Op 19 Juli 2005 werd het 100- jarige bestaan van de Hammetschwandlift gevierd. De Hammetschwandlift is in gebruik van midden april tot eind oktober, met uitzondering van slecht weer en temperaturen onder de 5 graden. Beroemde Bürgenstock gasten zijn ons al voor geweest, Charlie Chaplin, Sean Connery, Jimmy Carter, Audrey Hepburn en vele, vele anderen staan afgebeeld  in de mythen-galerij op de Bürgenstock.

In 2017 heeft het Bürgenstock Resort een gigantische metamorfose afgesloten dat bijna 10 jaar heeft geduurd. De oude hotels zijn in een nieuw jasje gestoken en uitgebreid met vele spa-faciliteiten. Het nieuwe Bürgenstock Resort, het grootste hotelmuseum van Zwitserland, trekt vele nieuwe bezoekers uit de hele wereld aan, het is thans één van de meest vooraanstaande resorts ter wereld.