Cab. Prarochet

Hoogte: 2556m
Kaart: 273 Montana, 1286 St-Léonard (wandelroute)
Max. Slaapplaatsen: 44
Startpunt: T1 Col du Sanetsch ca. 1.45h, T3 Sex Rouge (Glacier des Diablerets) ca. 1.30h, T4 Derborence/Godey ca. 4.30h
Geopend: Juli-half September
Website: https://ski-club-saviese.ch/prarochet/  valais  roodwit

  • 01CabaneprarochetCabane Prarochet (2556m)
Skiclub Savièse is de trotse eigenaar van Cabane de Prarochet, die in 1992-1993 werd gebouwd en 15 augustus 1993 door de skivereniging werd ingehuldigd. In 1960 totaal ondenkbaar omdat de Tsanfleurongletscher toen nog reikte tot waar nu de berghut staat. De gletsjer ligt nog steeds op wandelafstand en is vanaf de berghut duidelijk zichtbaar. Vanaf 25 juni is de berghut bemand en na half september weer gesloten, bovendien kent het geen winterruimte, volgens de gegevens in het huttenboek.

  • 02CabaneprarochetCol du Sanetsch
Het is half negen in de ochtend als we Col du Sanetsch bereiken, we maken enkele foto’s van de omgeving en wandelen rond de klok van negen richting Prarochet. We maken bij het informatiebord van de bergtoppen een foto zodat we weten om welke bergtoppen het gaat (altijd handig). Aan de voet van de Mont Brun en Sanetschhore wandelen we gemoedelijk richting berghut met voor ons de Tsanfleuron gletsjer en de markante Tour Saint Martin. Na circa twintig minuten is het duidelijk dat we de aangegeven tijd bij lange na niet halen de vele foto’s die we in dit gebied maken vergen nu eenmaal meer tijd dan was voorzien, maar de dag is nog lang zo half september en we hebben geen haast. De schaarse bloempracht en paddenstoelen worden gefotografeerd.

  • 12CabaneprarochetLe Lachon, Glacier de Tsanfleuron
Even later bereiken we het plateau op 2381m hoogte, waar we linksaf door de bergbeek Le Lachon, komend van de Tsanfleurongletscher lopen om vervolgens richting de Karst rotsen te wandelen. Een kleine 200 hoogte meters moeten we ons over het Karstgebied van de Tsanfleuron begeven, in de volksmond Lapis de Tsanfleuron genaamd. Tree voor tree is het opletten geblazen, gaten en glad geslepen gesteente kunnen een gevaar zijn. Gestaag winnen we hoogte en langs bergmeertjes bereiken we de kale vlakte met in de verte de Prarochethütte.
  • 18CabaneprarochetKarst rotsen met Cabane Prarochet
Na ruim twee uur wandelen bereiken we Cabane de Prarochet, met iets boven de berghut de Tsanfleurongletscher. Rondom de berghut maken we een aantal foto’s, nuttigen een heerlijk kop soep en wandelen vervolgens in zuidwestelijke richting terug naar de Sanetschpas. Over de morene wandelt het een stuk gemoedelijker dan over de Karts- rotsen waar het continu opletten is. De wandeltijd staat iets langer aangegeven, maar dezelfde wandelroute terug terwijl er een beter alternatief is, is voor ons geen moeilijke keuze. Tien minuten later bereiken we de afslag richting Tsanfleuron dat 1.15 uur staat aangegeven, vanaf de kaasboerderij op Tsanfleuron staat de Prarochet 1.30 uur aangegeven, ook deze wandelroute gaat grotendeels  over Karst rotsen. Wij passeren een aantal bergmeertjes en dan valt ons oog op een aanwijzing “Wandern Randonnée walking Scex Rouge-Sanetsch” de bordjes zijn genummerd en de hoogtes staan erop aangegeven.  

Een prachtige rondwandeling van Col du Pillon met de kabelbaan naar Sçex Rouge, vervolgens over de Tsanfleuron gletsjer naar Tour St-Martin (ook wel duivelsteen genaamd). Dan volgt de afdaling naar Cabane de Prarochet, via Col du Sanetsch gaat het in een klein uurtje naar Sanetsch waar men met de kabelbaan weer richting Gsteig zweeft. De plaatselijke busmaatschappij rijdt u dan terug naar Col du Pillon.    

  • 25CabaneprarochetMont Brun en Sanetschhore
Verderop staat het volgende bordje waaruit blijkt dat we na een kilometer slechts 80m zijn gedaald. We fotograferen het wandelpad aan de overzijde, aan de voet van de Mont Brun en de Sanetschhore en bereiken niet veel later de zandvlakte van Le Lachon, door de droogte van de laatste tijd hebben we qua oversteek een makkie vandaag en hoeven we slechts een keer een sprongetje over het water te maken. Na anderhalf uur bereiken we de parkeerplaats op Col de Sanetsch en kijken terug op een geslaagde dag.

 

 

 

 

 

Een impressie van de wandelroute naar Cabane de Prarochet.