Chelenalphütte

Hoogte: 2345m
Kaart: 2131 Urseren, 255 Sustenpass (wandelroute)
Max. Slaapplaatsen: 68-14
Startpunt: T3 Göschenen, Göscheneralpsee-Auf dem Berg-Röti ca. 3.00h
Geopend: Half Juni-half Oktober
Website: www.chelenalp.ch  uri roodwit

 • 01ChelenalphutteChelenalphutte
Door ons in de geschiedenis van de Chelenalphütte te verdiepen bleek dat er een club hut door SAC-Sektion Aarau werd gebouwd in het jaar 1903. De kosten bedroegen toen Fr. 6500, waarvan Fr 2100 transportkosten waren. De Chelenalphütte bood onderdak aan 25 personen. Het bezoekersaantal kwam het eerste jaar op 318 personen wat opliep tot 600 personen in de jaren erna. De winter van 1909/10 werd de hut behoorlijk beschadigd zo erg dat ingrijpen noodzakelijk werd. In de jaren twintig werd een huttencommissie opgericht, de hut werd te klein, verbouwen kwam niet aan de orde. Men was het er over eens dat er een nieuwe berghut gebouwd moest worden. De bouwkosten werden geraamd op Fr. 42000,00 geld dat er niet was. Als uit het niets meldt een Nederlands lid van de SAC zich, de industrieel Dr. J. Moll van Charante uit Voorschoten ( bij Leiden). Hij deed een schenking van Fr 20000, zodat de hut in 1926 gerealiseerd kon worden. De nieuwe hut werd iets boven de oude gebouwd. Op 3 Oktober 1926 was het dan zo ver de nieuwe hut kon worden ingewijd. Onder de eregasten ook Dr. Moll en zijn vrouw. Nog steeds hangt er in de hut een foto van het echtpaar. Verder gaan we op de geschiedenis van de hut niet in, dat is te lezen in het huttenboek.
 • 02ChelenalphutteGoscheneralp,Dammahutte
Eind september, de regen van gisteren heeft in hoger gelegen delen van de bergen al sneeuw gebracht. Niet uniek maar wel verrassend omdat het niet was aangekondigd door de weerdiensten. Aangekomen op de Göscheneralp (1782m) moeten we onze plannen dan ook bijstellen. De Dammahütte die we eigenlijk zouden gaan lopen is in eerste instantie geen optie, aangezien de Dammahütte aan de zuidelijke kant van de Göscheneralpsee ligt en zodoende dus langer in de schaduw zal blijven.
 • 03ChelenalphutteGoscheneralp
Het besluit is snel genomen we wandelen richting de Kehlenalp en zien bij Moos (Vord. Röti), aan het eind van de Göscheneralpsee wel verder. Immers het is nog vroeg, de zon komt net op en bij Moos kunnen we als nog naar de Dammahütte. Over de licht besneeuwde en nog bevroren ondergrond gaat het bergopwaarts richting Berg (1949m), de splitsing naar Bergseehütte, de alpine route naar Voralphütte of de Chelenalphütte.

 

 • 04ChelenalphutteBergwald,Winterberg met Dammagletscher
Onderweg maken we de nodige foto’s en genieten bij een meertje van de schitterende weerspiegelingen in het water. Na een korte klim bereiken we Berg waar de Chelenalphütte nog 2.20 uur staat aangegeven.

 

 • 05ChelenalphutteVorder-Roti,Chelenalptal
Vervolgens gaat het verder boven de Göscheneralpsee richting Vord. Röti. Achteromkijkend om ook daar het weer in de gaten te houden bereiken we het eindpunt van de Göscheneralpsee, daar waar de Chelenreuss de Göscheneralpsee in stroomt. Beide oevers liggen nog in de schaduw en we besluiten om door te wandelen naar de Kehlenalphütte.

 

 

 • 06ChelenalphutteChelenalptal,Hinter-Tierberg
De wolken boven de Chelenalptal baart ons enige zorgen, achteromkijkend ziet het er al minder goed uit. Zowaar klaart het een half uurtje later toch weer op en gaan we volle goede moed richting de hut, in de voetsporen van het wild.


 • 07ChelenalphutteChelenfirn,Chelengletscher
Vlak voor de klim naar de Kehlenalphütte wordt ons spoorzoeken beloond met en grote roedel gemzen, eenentwintig hebben we geteld. Over klaterende beekjes wandelen we verder over de bergpaden die hier en daar veranderd zijn in kleine rivieren.

 
 

 

 • 08ChelenalphutteRotfirn
Tijdens de klim naar de Kehlenalphut zien we de Rotfirn in de wolken verdwijnen en lijkt het boven de Göscheneralpsee niet veel beter. De Damma lijkt al in de nevel te zitten, tot dusver hebben we een goed besluit genomen. Onderstaande foto’s zijn op hetzelfde punt gemaakt tijdens de klim 180° gedraaid van elkander.


 • 09ChelenalphutteGoscheneralpsee
Iets hoger richting de hut verschijnt plotseling neerslaande nevel over de bergtop, de Kehlenalphut (2345m) hebben we dan gelukkig in zicht. Aangekomen bij de hut klaart het plotseling op. We maken een aantal foto’s en nuttigen een lunch in de hut. We zijn de enige gasten en dus is er tijd genoeg voor een praatje.

 


 • 10ChelenalphutteChelenalphutte
We verlaten de Kehlenalphut rond de middag, het weer is enigszins opgeklaard maar baart ons nog wel zorgen. Het is immers nog drie uur lopen en veel schuilmogelijkheden hebben we niet onderweg. Door het Chelenalp dal gaat het over klaterende beekjes richting Göscheneralpsee.


 • 11ChelenalphutteChelenalptal
Plotseling slaan de wolken, achter en voor ons over de berghellingen. Het blijft gelukkig tot we de Göscheneralpsee hebben bereikt tegen de hellingen hangen. Bij Moos is er immers onderdak. Kijkend richting Dammahut kunnen we deze hut wel vergeten. We besluiten om langs dezelfde route terug te wandelen, blikken op de brug over de Chelenreuss nog even terug het dal in en zetten een laatste spurt in.

 

 • 12ChelenalphutteBergwald
Halverwege de Göscheneralpsee zien we de Dammahütte in de mist verdwijnen, het is dan rond de klok van twee in de middag als ook wij even later “geen hand meer voor ogen kunnen zien”. Het sneeuw op Berg mag dan bijna zijn verdwenen, ons uitzicht ook. Blij dat we alle foto’s op de heenweg hebben genomen, want het meertje in de mist geeft toch een heel ander beeld. Voldaan bereiken we de Göscheneralp en bewaren de Dammahut voor een later tijdstip, of een volgende vakantie.

Een impressie van de wandeling naar de Chelenalphütte.