Täschhütte

Hoogte: 2701m
Kaart: 1328 Randa, 284 Mischabel (wandelroute)
Max. Slaapplaatsen:80/10
Startpunt: T2 Täsch/Ottavan-Täschalp ca. 1.30h, Zermatt/Sunnegga-Europaweg-Täschalp ca. 5.00h/3.30h
Geopend: April-half Mei en Juli-September
Website: http://www.taeschhuette.ch/index.php?id=352  valais  roodwit

  • 12TaschhutteTaschhutte
De Täschhütte ligt te midden van de vierduizenden van de Mischabelgroep, het uitgangspunt voor vele hoogtetoeren en wandelingen. Gedurende vijf maanden van het jaar geldt het als een populaire overnachtingsbestemming. De Täschhütte werd in 1945 gebouwd, het is de laatste van de 7 hutten die gebouwd werd door sectie Uto uit Bruchstein, waaronder de berghut valt. In het jaar 2007/2008 vond er grote renovatie plaats, die het huidige aantal slaapplaatsen tot stand bracht. De ligging van de Täschhütte zorgt ervoor dat je prachtige panorama’s hebt.. Het loont zeker de moeite een fototoestel mee te nemen want de kiekjes die je kunt maken tijdens deze wandeling zijn bijzonder mooi.
  • 01TaschhutteEggenstadel/Matterhorn
Je kan vanaf station Täsch vertrekken naar de Täschhütte deze staat voor ruim 4 uur aangegeven, want je moet bijna 1300 hoogtemeters stijgen. Een taxi nemen tot aan de Täschalp behoort tot een tweede mogelijkheid. Als laatste mogelijkheid is er voor diegene die niet bang zijn over smalle wegen te rijden, zelf met de auto tot aan Täschalp te rijden. Of het een goed idee was laat ik in het midden, onderweg naar boven moesten we regelmatig stoppen om tegenliggers te laten passeren en foto’s te maken. Zo ook het gehucht Täschberg, het kapelletje nodigt ons uit voor een bezoek. Gelukkig is het niet druk op de weg naar boven, en kunnen we bij de kapel even stoppen. De Täschhütte was 20 september 2015 al gesloten zagen we op hun website, waarschijnlijk hadden ze geen aanmeldingen meer en is het zodoende een week eerder gesloten dan normaal. Het weerhoudt ons er niet van om naar de hut te wandelen, al is het van te voren wel prettig te weten, zodat je er rekening mee kan houden.
  • 05TaschhutteBishorn/Weisshorn/Schalihorn/Zianalrothorn
Twee dagen eerder had het gesneeuwd op 3000m hoogte, hetgeen leuke foto’s oplevert. Voor we de Täschbach passeren krijgen we nog een prachtig uitzicht op de Matterhorn enerzijds en de Weisshorn anderzijds. Op de Täschalp parkeren we de auto. We lopen langs het kapelletje en wandelen gestaag de Rinderberg op richting Täschhütte. Na een kleine driekwartier lopen hebben we behoorlijk wat hoogtemeters afgelegd. Niet zo verwonderlijk want over een relatief korte afstand moeten we toch 500 hoogtemeters overbruggen om de hut te bereiken.
  • 08TaschhutteBishorn/Weisshorn/Schalihorn/Zianalrothorn
Gedeelten van de wandeling zitten hier dan ook tegen een stijgingspercentage van 30% aan. De weg is breed en aan het spoor kun je zien dat de eigenaar van de hut met de auto naar boven rijdt. Op de splitsing naar de Weingartensee houden we het de brede wandelpad rechts naar boven aan. Het is geen moeilijke wandeling en zeker niet zwaar, maar in de zon en op deze hoogte moet je af en toe even op adem komen. Even uitrusten en ondertussen genieten van het landschap met een geweldig zicht op de omliggende vierduizenden. We wandelen onder de berghut door en komen aan de voorzijde het terrein opwandelen.


  • 10TaschhutteWeissgrat/Rimfischhorn richting Taschhutte
Het uitzicht is fenomenaal; enerzijds Bishorn (4153m), Weisshorn (4506m), Schalihorn 3974m) en Zianalrothorn (4221m), anderzijds achter de hut achter in het dal respectievelijk de Täschhorn (4491m), Alphubel (4206m), Allalinhorn (4027m), Rimpfischhorn (4198m) met de Weissgrat. Tussen de bergen door zien we bovendien de Stockhorn (3532m). We raken niet uitgekeken maar besluiten toch om na een paar uurtjes boven te zijn geweest de afdaling maar eens in te zetten. Vanaf de hut wandelen we gelijk over het smalle bergweggetje, passeren de rijbaan en wandelen zigzag onder de elektriciteitsleidingen van de Täschhütte door richting de schaapskooien.
  • 14TaschhutteTaschhorn/Alphubel/Allalinhorn
Ook hier leggen we het een en ander nog even op de gevoelige plaat vast en zetten vervolgens de wandeling voort richting de Weisshorn voor ons. Op deze wandelroute moet er hier en daar over grote stenen worden gelopen, veroorzaakt door vroegere steenlawines. Geen onoverbrugbare hindernissen maar toch iemand die hier problemen mee heeft doet er verstandig aan om via de rijbaan te wandelen. Na ruim een uur bereiken we de Täschalp. Deze wandelroute zal qua afstand korter zijn maar we zijn blij dat we deze de heenreis niet gelopen hebben.


  • 30TaschhutteWeissgrat vanaf Europaweghutte
Op de Täschalp nuttigen we nog even iets in het restaurant. De eigenaresse van het restaurant maakt moeilijke tijden door, de hangbrug aan de Europaweg, die jaren geleden is weggeslagen door een steenlawine, is nog steeds niet gerepareerd. Geheel 2015 blijkt de Europaweg richting Zermatt ook al te zijn afgesloten i.v.m. een nieuwe steenlawine en dit gedeelte zal pas begin 2016 weer toegankelijk zijn. Op het terras van restaurant Europaweghütte op de Täschalp genieten we nog even na van het wonderschone uitzicht en zetten dan weer koers richting Täsch, in de hoop niet te veel verkeer tegen te komen op de smalle toegangsweg naar de Täschalp. We maken in Täsch nog een aantal foto’s en kijken terug op een geslaagde dag.

 

 

 

Een impressie van de wandeling naar de Täschhütte.