GASTERETAL

  • 01SSKandertalgasteretalEggeschwand
Het Gasteretal, ook wel Gasterntal en Gasterental genaamd, is ons uitgangspunt vandaag. Bij Eggeschwand aan het eind van het Kandertal (voorbij cabinebaan Kandersteg-Sunnbüel) bevinden zich twee prachtige dalen te weten het Gasteretal en het Üschenetal. Beide dalen zijn vanuit het noorden gezien, via een smalle bergweg te voet of per fiets te bereiken. Elke 20 minuten zijn de dalen met de auto of busdienst (reserveren noodzakelijk) te bereiken. Voor de auto dient een toegangsbiljet te worden gekocht. (te verkrijgen bij de ingang naar beide dalen aan de rechterzijde van de rijbaan 10 CHF).
  • 03SSKandertalgasteretalToegangsweg Gasteretal
Het Üschenetal is het stroomgebied van de Alpbach, die tezamen met de Kander uit het Gasteretal als Kander verder noordwaarts stroomt door het Kandertal en uiteindelijk uitmond in de Thunersee. Onze keuze valt op het Gasteretal, het stroomgebied van de Kander, die zijn oorsprong vindt op de Kanderfirn. De Kanderfirn is het dal ten noorden van de Petersgrat, dat zich tussen het Gasteretal en Lötschental bevindt. Vanaf de parkeerplaats bij de kabelbaan naar Sunnbüel is het Gasteretal wandelend te bereiken door het bos maar ook over de spectaculaire rijbaan. Vanuit het zuiden is het Gasteretal te bereiken vanuit het Lötschental via de Lötschenpass of vanuit het Leukerbad via de Gemmipass en Schwarenbach zie elders op deze site.

 

  • 11SSKandertalgasteretalKander Gasterntal
De ingang van het Gasteretal ligt op een hoogte van ca. 1350m. De 6 km lange Gasternvallei daarentegen loopt gestaag bergop van 1350m naar het eindpunt van het dal, de Alphut Heimritz op1635m. Het is een wonderschoon, ongerept bergdal dat zijn weerga niet kent met aan het eind de Kanderfirn waarvandaan  de rivier de Kander  komt. Het Gasteretal ligt ingebed tussen de hoge rotswanden van de drieduizenders, ten zuiden de Altels (3629m), Balmhorn (3699m), Hockenhorn (3293m), Sackhorn (3161m) en Birghorn (3243m). Ten noorden van het Gasterntal staat de Dolderhorn (3643m) en de Blüemlisalp (3657m).
  • 04SSKandertalgasteretalChlusenbrucke
Het dal dankt zijn schoonheid aan zijn afgelegen ligging en zijn in overvloed voorkomende Alpenbloemen (waaronder zeldzame soorten zoals het vrouwenschoentje en de Turkse lelie). Alpenbloemen zullen wij weinig tegenkomen haf mei, afgelopen winter is er veel sneeuw gevallen, daardoor komt alles iets later tot bloei. Bovendien heeft het Gasteretal afgelopen oktober enorme stortregens te verduren gehad, waarvan het dal zelfs na ruim een half jaar nog lang niet volledig hersteld is. De spectaculaire toegangsweg is op een voortreffelijke manier uitgehouwen in de bergwand, het ligt hoog boven de Kander en heeft dus geen last van een vloedgolf of aardverschuiving. Hadden we de wandelroute naast het dalstation van de Sunnbüel kabelbaan genomen dan waren we ook op deze rijbaan aangewezen want na enige honderden meters was de eerste wandelbrug voor de Chlusenbrücke nog niet gerepareerd. Bovendien was een deel van de wandelroute letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Over de Chlusenbrücke zijn we de Kander gepasseerd en we vervolgen de route richting hotel restaurant Waldhaus.

  • 08SSKandertalgasteretalWaldhaus
Het wandelpad passeert opnieuw de Kander en gaat gestaag bergopwaarts richting het hotel. Een van de weinige hotels in Zwitserland waarvan de hotelkamers geen elektriciteit en stromend water hebben. Langs hotel Waldhaus gaat het wandelpad naar de Balmhornhütte die hier als 2 uur staat aangegeven. Dit is in mei nog geen optie daar de hut nog niet open  is. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar plan een wandeling van tevoren zorgvuldig. Informeer voor de tocht bij een lokaal informatiepunt naar de weersomstandigheden en de omstandigheden op het traject. Afhankelijk van het jaargetijde en de weersomstandigheden kan deze route niet toegankelijk of onderbroken zijn. Zo werd ons in het Waldhaus medegedeeld dat het dal tot Selden toegankelijk was, maar verderop in het dal was het nog een grote ravage na de modderstromen van oktober.
  • 13SSKandertalgasteretalSteinbok
Hier en daar ontbraken nog bruggen over de Kander maar dit werd tijdig aangegeven zodat men niet onverhoopt aan de andere zijde van de Kander stond en de rivier niet kon oversteken. Vooraan in het dal meandert de Kander onder bruggen en langs wandelpaden door het Gasteretal. In het Gasteretal hebben we voortdurend zicht op omliggende bergtoppen. Halverwege het dal passeren we Chalet Weidli op P.1540 het zgn. Pletschenweidli, hier splitst de wandelroute zich enerzijds richting het Lötschental en anderzijds, links over de rijbaan bergop richting Gastere/Selden. Bij de Hüsere achter in het Gasteretal is Hotel Steinbok vandaag gesloten. http://www.gasterntal.ch/ We volgen de wandelweg richting Gfellalp (1847m) tegenover hotel Steinbok en wandelen langs een bergbeek tot aan de Kander. De prachtige hangbrug achter in het dal is ook volledig verwoest. De Kander is hier over een noodbrug te passeren, het heeft voor ons geen toegevoegde waarde want op maandag schijnt alles hier gesloten te zijn in het Gasteretal, zo ook Berghaus Gfällalp.
  • 20SSKandertalgasteretalKanderfirn
Aan het eind van het dal bereiken we Hotel Gasteretal-Selde, http://www.hotel-gasterntal.ch  hier wordt pas duidelijk wat de hevige stortregens vorig jaar oktober hebben aangericht in het Gasteretal. Berggasthaus Heimritz is niet meer te bereiken, de toegangsroute is volledig verwoest en met man en macht probeert men een wandelroute toegankelijk te maken voor het zomerseizoen begint. Langs de Alphut op Schüebode wandelen we over de Schüebodenweid, om nog een paar foto’s te nemen van het dal. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op Selde, maar ook op de Kanderfirn achter in het Gasteretal en Alpetli, “Uf de Schafgrinde” de oversteek naar de Kanderfirn, aan de voet van de Birghorn. Als we richting Kanderfirn kijken, kan er op Schüebodenweid met Weisse Pestwurz op de voorgrond, van een weide kan geen sprake meer zijn waar het vee moet grazen. Op de terugweg fotograferen we nog enkele bloemen, maar de beste tijd hiervoor is een maand later als het dal verandert in een grote bloemenzee met zeldzame orchideeën . Bij de brug naar hotel restaurant Waldhaus blikken we nog even terug het Gasteretal in. Om vervolgens de smalle kloof richting Kandertal te gaan langs de steile rotswanden. We verlaten het Gasteretal,  aan de voet van Altels en Balmhorn, over de Kander en kijken op Eggeschwand nog even terug naar de prachtig uitgehouwen route in de bergwand.