SIGRISWIL

  • 01RegiothunsigriswilKerk Sigriswil
Het tot dusver oudste document over Sigriswil dateert uit 1222. Archeologische overblijfselen uit de bronstijd tonen aan dat het gebied rond Sigriswil al 5000 jaar geleden werd bewoond. De eerste dorpskerk St. Gallus dateert ook uit 1222 en werd tevens vernoemd in het document als een van de twaalf kerken rond de Thunersee. In de 13e eeuw had de abdij van Interlaken het beschermrecht over de kerk en de nederzetting in het Justistal met zijn alpweiden. In 1467 werd de oude kerk gesloopt en kreeg Bern na de reformatie het heft in handen, kloosters werden onderdrukt waaronder ook de abdij in Interlaken. In 1678/79 werd ook de 2e kerk gesloopt en werd de huidige kerk gebouwd.

  • 03RegiothunsigriswilKerk Sigriswil
Tijdens renovatiewerkzaamheden in 1957 werden fresco’s uit de 14e eeuw blootgelegd. Het plafond van de kerk werd in 1679 beschilderd en is versierd met verschillende barokke ornamenten. In Sigriswil staan nog een aantal monumentale gebouwen, zij zijn te herkennen aan de informatieborden aan de gevels. De volledige dorpswandeling “Kulturhistorische Rundwege in der Gemeinde Sigriswil” staat beschreven in een gebundeld boekje, welke te verkrijgen is bij de plaatselijke VVV en is zeker een aanrader. In dit boekje staan de monumentale panden van Sigriswil, Endorf, Gunten en Merligen beschreven. De volledige wandelroute bewaren wij voor een volgende keer.

  • 06RegiothunsigriswilSigriswil
De oudste bouwwerken van de gemeente Sigriswil zijn de kerk met pastorie, het “Gemeinde-Gewölbe” midden in het dorp en Schloss Ralligen aan de Thunersee. Het Gemeindegewölbe diende van 1652 tot het einde van de 18e eeuw als gevangenis later als gemeentearchief. Het werd in 1896 en in 2003 grondig gerenoveerd.

  • 07RegiothunsigriswilGut Rallingen
“Schloss Ralligen”, van een kasteel is eigenlijk geen sprake, Gut Rallingen zoals het vaak wordt omschreven is een landgoed in het dorp Merligen en ligt aan de Thunersee. Het landhuis dateert uit de 14e eeuw en werd hoofdzakelijk door Augustijnse kloosterlingen uit Interlaken gebruikt als wijnboerderij. Na de reformatie in 1528 namen de Berners het tot de 19e eeuw over. Daarna huisveste zich er tientallen jaren een huishoudschool. Sinds 1976 behoort het tot een protestantse broeder gemeenschap en wordt het gebruikt als christelijk gastenverblijf voor gasten, pelgrims, vakanties of werknemersconferenties.

  • 10RegiothunsigriswilPanoramabrucke Sigriswil
De grootste blikvanger is natuurlijk de 340m lange Panoramabrücke Sigriswil, over de Gummischlucht die de dorpen Sigriswil en Aeschlen verbinden. Door de eenvoudige bereikbaarheid trekt het vele toeristen maar de wandelroutes door de omgeving zijn ook zeker de moeite waard. Een wandelling door de Gummischlucht via de Grabenmühle mag eigenlijk niet ontbreken, om u een idee te geven hoe de schooljeugd deze weg enkel jaren geleden dagelijks nog moest afleggen toen de hangbrug er nog niet was om bij school te komen. 

  • 08RegiothunsigriswilGrabenmuhle Sigriswil
De Grabenmühle is een natuurpark met herten, alpaca’s, forellenvijvers en andere dieren. Tegen betaling kan er gevist worden op karper, zalm, beek- en regenboogforel. Hengels zijn hier te huren. In de aangelegde goudmijn wordt het zoeken naar goud gesimuleerd. Een speeltuin met huifkar voor de kleintjes, maakt het tafereel compleet en waant men zich in het wilde westen. Het heeft een gezellig terras waar men kan eten en drinken. Heel erg jammer is het dat er 5 frank entree wordt gevraagd bij de ingang van het park alvorens men het terras van het restaurant kan betreden. Velen maken dan ook rechtsomkeert en wandelen langs de nostalgische voorwerpen weer richting Sigriswil.