ISELTWALD

  • 15RegiobrienziseltwaldIselwald
Iseltwald, een idyllisch vakantieverblijf  in een van de vele hotels die dit plaatsje rijk is. Het heeft goede verbindingen naar omliggende dorpen en steden en zowaar een strandhotel, vanwaar je uit je hotel op de boot kunt stappen, voor een rondvaart over de Brienzersee. Maar het dorp heeft meer te bieden, een prachtige boulevard, kuuroord, oude huizen, oude oven en een jonge kerk. De kerk dateert uit 1936. Op de splitsing Höhenweg en Uferweg, vervolgen we de wandelroute terug richting Giessbach langs de oeverweg, 1.20 uur volgens de aanwijzing. De oeverweg werd door het kanton Bern tussen 1975-1977 aangelegd. De vrij jonge wandelroute biedt een prachtig uitzicht over het water en over de bergtoppen aan de andere zijde van het meer. De barbecue van de plaatselijke zeilvereniging SCB mag ook door niet-leden gebruikt worden. Vanzelfsprekend hebben clubleden voorrang, maar na aanmelding kunnen ook andere groepen hiervan gebruik maken.

  • 22RegiobrienziseltwaldBrienzersee
Door een tunnel aan de oever en onder uitgehakte rotspartijen door vervolgen we de route. 40 Minuten vanaf Giessbach, in Glooten (580m), bevindt zich ook een picknickplaats met barbecue. De toegang naar Glooten, tussen grote rotspartijen door, levert mooie beelden op. Bij het naderen van Giessbach, verlaat raderboot ”de Lötschberg”  het dalstation van de “Giessbach Drahtseilbahn” aan de Brienzersee, om richting Interlaken te varen.  De tijden van de kabelbaan en de boot zijn op elkaar afgestemd. Voor ons zit er dan niets anders op om langs het “Kraftwerk Giessbach” de route te vervolgen. De laatste boot verliet 10 minuten eerder Giessbach.

  • 31RegiobrienziseltwaldGrandhotel Giessbach/Standseilbahn
“Die Giessbachbahn” (1879) is de oudste Standseilbahn van Europa. De “Seilbahn” met zijn vuurrode wagons was wereldwijd de eerste “Standseilbahn” voor toeristen, tevens de eerste baan met een waterovergewicht aangedreven systeem. Het pendelverkeer van beide wagons beruste destijds op het principe van overgewicht, de watertanks onder de wagons werden boven vol gepompt en beneden liet men het water de Brienzersee in lopen. De “Giessbach Standseilbahn” werd door machinefabriek “Aarau von Niklaus Riggenberg” ontworpen en later door de firma Bell uit Kriens omgebouwd. Sinds 1948 wordt de aandrijving elektrisch uitgevoerd over het 1 meter brede spoor. Tegenwoordig is de “Standseilbaan” in het bezit van het Grandhotel Giessbach.

Vanaf het Grandhotel Giessbach hebben we een prachtig uitzicht op de waterval. Nabij het hotel is een kuuroord, openluchtzwembad, tennisbaan, tuincomplex en voor de kinderen is er een grote speelweide.