KLAUSENPASS PASHOOGTE (1952m)

  • 02KlausenpasspashoheBruder Klaus Kapelle Klausenpass
Ruim een kilometer bergopwaarts en 100 hoogtemeters verder bereiken we Klausen pashoogte. Op de top van de pas is er een parkeerplaats, een kiosk met restaurant en de Bruder-Klaus-Kapelle. Oorspronkelijk was de Klausenpas een oude handelsroute dat uitsluitend met lastdieren toegankelijk was, in 1196 werd er al gecontroleerd door het douanekantoor in Bürglen. 

Volgens een legende werd de grens op de Klausenpas tussen kanton Uri en kanton Glarus in 1315 bepaald na langdurige geschillen. De twee kantons kwamen overeen dat bij de eerste hanenkraai, respectievelijk twee hardlopers zouden starten, één vanuit Altdorf en één vanuit het Linthal, en de grens zou zijn waar ze elkaar ontmoetten. De mensen van kanton Glarus besloten hun haan goed te voeren, zodat het goed zou uitpakken voor hun zaak, terwijl de mensen van kanton Uri hun haan helemaal niets te eten gaven. Het resultaat was dat de haan van kanton Glarus zich versliep, terwijl de haan van kanton Uri, gedreven door de honger, uitzonderlijk vroeg kraaide, en de loper van kanton Uri de hele Urnerboden doorkruiste voordat de Glarus-loper zelfs maar vertrokken was. Op smeekbede van de Glarus-loper stemde de man van Uri ermee in hem zo ver mogelijk terug de berg op te laten dragen, en de huidige grens tussen kanton Uri en kanton Glarus is uiteindelijk waar de Glarus-loper dood neerviel, uitgeput van het dragen van de loper van Uri. 

Klausenpas pashoogte bevindt zich op 1952m, 23 km lager door de Urnerboden (http://www.urnerboden.ch/) eindigt de pas in Linthal, Linthal is de meest zuidelijke gemeente van het kanton Glarus en staat bekend om zijn ambachtelijke koeienbellen. Langs de gelijknamige rivier dalen we verder via Glarus (de hoofdstad van het gelijknamige kanton) tot aan de Walensee, waar de weg zich splitst. (beschreven onder Oost-Zwitserland). In zuidoostelijk richting gaat het naar Chur en in westelijk richting naar Zürich – Luzern. Door het kanton St. Gallen verplaatsen we ons in zuidoostelijke richting. Een kleine 20 km voor Chur rijden we het kanton Graubünden binnen, bij het legendarisch plaatsje Maienfeld. Het Heidi-dorp, waar het verhaal van Heidi en haar vriendje Peter zich afspeelde op de wonderschone almen van haar opa, meer info is te vinden onder http://www.heidihaus.ch/. Na Chur rijden we de Oberalppass op, dit Surselva dal staat onder Graubünden beschreven.