CHUR (OUDSTE STAD ZWITSERLAND)

  • 01GraubundenchurChur
Het door hoge bergen omsloten Chur is de oudste stad van Zwitserland en werd door de Romeinen gesticht. Er zijn vondsten uit ca. 2500v. Chr. In de Romeinse tijd werd Chur Cura Raetorum genoemd. Daarna werd Chur bisschopsstad en na de Eedgenootschap in 1803 werd Chur kantons-hoofdstad. Chur heeft twee stadsdelen het moderne stadsdeel en het authentieke oude stadsdeel dat gedomineerd wordt door het 18e -eeuwse bisschoppelijke paleis. De laat romaanse kathedraal uit de 12e eeuw werd in honderd jaar gebouwd en in 1272 ingewijd. Het 15e -eeuws gemeentehuis heeft een raadszaal uit 1494 en de laatgotische St. Martinskerk, is in de 15e eeuw gebouwd op de fundamenten van een vroegere kerk, die bij een grote stadsbrand in 1464 gedeeltelijk werd verwoest. Deze grootste laatgotische kerk van kanton Graubünden werd gebouwd na de stadsbrand in 1464. De eerste St Martinskerk was oorspronkelijke een Karolingisch bouwwerk uit de 8e eeuw. De oudste documenten dateren uit 769. In 958 werd er een wijngaard toegekend. De eerste kerktoren werd pas in de 12e eeuw gebouwd. De St. Martinskerk was een geschenk van Keizer Otto de eerste aan de bisschop van Chur.

  • 05GraubundenchurMaltesertoren
Chur met zijn vrijwel “autovrije” Alt Stadt is zeker een bezoekje waard, de nauwe steegjes, mooie fonteinen en oude gebouwen maken de stad sfeervol. De Malteser toren dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw en vormt samen met de Obertor een gedeelte van de oude stadsmuur. Het huis Zschaler nu café aan de Gansplatz, heeft een mooie beschilderde voorgevel. Het Marsol, dat vroeger de stallen waren van de Churer Domheren werd in 1909 door een Bisschop van Chur verbouwd tot hotel. De Hegisplatz is ommuurd door meerder historische gebouwen, het Hegishuis werd in de 16e-17e eeuw door de Zürcher familie Hegi bewoond, vandaar de naam Hegisplatz. Aan de Kirchgasse, Reichssgasse en Rabengasse staan fraaie huizen met luiken. Op de Bahnhofplatz zijn de rode- en groene voetsporen op het trottoir verdwenen. Het waren gemarkeerde wandelroutes door de stad Chur, waarvan de ene kleur u naar het oude stadsdeel leidde en de andere kleur naar het nieuwe deel van de stad. Zij die goed opletten kunnen her en der nog wel een aantal voetsporen terugvinden. Nu moet men het doen met een platte grond, dat dan wel weer gratis te verkrijgen is bij de plaatselijke VVV. Maar u kunt Chur ook met een stadsgids bezoeken; informeer bij de plaatselijke VVV.  

  • 10GraubundenchurRijn
De gemeentegrens wordt gevormd door de Rijn, die ten noorden van Chur stroomt. Door Chur stroomt de Plessur dat vanuit Arosa komt en ten noorden van Chur uitmondt in de Rijn. De Churer Hausberg, de Brambrüesch (1590m), is bereikbaar vanuit het oude stadsdeel. Brambrüesch is het uitgangspunt voor een aantal prachtige wandelroutes onder meer naar Churwalden, Feldis/Veulden of Malix. De Haldensteiner Calanda, die ten noordwesten van Chur hoog boven het Rijndal torent, is vanuit het dal te bereiken. Door het pittoreske dal met zijn drie berg-ruïnes; Haldenstein, Grottenstein en Lichtenstein  wandelen we richting de Haldensteiner Calanda. De Calandahütte is vanaf deze locatie in ca. vier uur te bereiken, bedenk wel dat er ruim 1500 hoogt meters moeten worden afgelegd over een lengte van 9 km.  De Haldensteiner Calanda wordt ook wel aangemerkt als huisberg van Chur, maar deze staat totaal niet in de gemeente Chur. Door de centrale ligging van Chur, zijn alle bekende toeristische bestemmingen in Graubünden vanuit de bisschopsstad te bereiken.

  • 11GraubundenchurRhatische Bahn
Chur is het knooppunt van alle belangrijke treinverbindingen van de Räthische Bahn. Behalve het smalspoortraject van de RhB stoppen hier in Chur ook de treinen van de Glacier Express en Bernina Express, zij het dat deze trienstellen op normaal spoor rijden. De eerste trein rolde in 1858 Chur binnen. Door Chur rijdt over de doorgaande weg de trein van de Rhätische Bahn het traject van Chur naar Arosa. De autoweg van Chur naar Andermatt, door het Surselva dal, is een belangrijke verbinding tussen het Graubünderland en Centraal Zwitserland. Maar op cultureel gebied heeft Chur, behalve zijn oud stadsdeel nog meer te bieden. Chur is namelijk ook het culturele centrum van het kanton Graubünden. Het Bündner kunstmuseum (ook wel museum of fine arts genoemd), het historische Rätisch museum, het Bündner natuurmuseum en het stadsmuseum zijn zo een greep uit de culturele kantonnale hoofdstad Chur. Bovendien leeft Chur in de zomermaanden van de vele straatkunstfestivals.