Läntahütte (2090m)
Hoogte: 2090m
Kaart: 1253 Olivone, 266 V. Leventina (wandelroute)
Max. Slaapplaatsen: 33
Startpunt: T1 Vals Zervreila P. 1984 2.45h, 3.30h vanaf Zervreila, 5.30h van Vals
Geopend: feb-half mei / half juni-eind oktober.
Website: https://laentahuette.ch/de/startseite.html
We wandelen langs de St. Bartholomäus kapel en de Brocha Hütta richting Canalbrücke. Gestaag gaat het dan bergopwaarts langs de Zervreilasee richting de Lampertsch Alp, dat 2uur staat aangegeven, de Läntahütte staat bijna 3uur aangegeven. Het uitzicht wordt na de Canalbrücke iets beter, de bewolking stijgt langzaam op en het turquoise gekleurde water van de Zervreilasee is tot aan de stuwdam al zichtbaar. De vele bergmarmotten die we tegen komen zijn totaal niet schuw en laten zich gemakkelijk fotograferen. Dan bereiken we Oksastafel waar het informatie bord van de Läntahütte ons laat weten dat de berghut veelal bezocht wordt door bergwandelaars, families, bergbeklimmers en mountainbikers.
Op Oksastafel passeren we Valser Rhein en wandelen we hierlangs gestaag bergopwaarts richting de Lampertschalp. Een bordje aan de hangbrug over de Valser Rhein laat ons weten dat dit geen wandelweg is.
Op de Lampertschalp krijgen we de schrik van ons leven. Hier moeten we ons een weg zien te banen door meer dan 1000 schapen die het wandelpad behoorlijk hebben aangetast. Het tuinrestaurant is leeg en nodigt niet uit, wij wandelen verder over de Lampertschalp en bereiken het Läntatal met Rheinwaldhorn (3402m), Läntagletscher en Grauhorn (3267m) in het vizier. Van de Läntahütte is nog geen sprake deze zien we pas op vijf minuten afstand.
Welkom aan de achterkant van het Valsertal, tussen Zerfreilasee en Rheinwaldhorn, op meer dan 2000 meter hoogte. Al meer dan 108 jaar staat de Läntahütte onder een machtige rots in het Läntatal aan de voet van de Rheinwaldhorn en Läntagletscher. Een informatiebord aan de hut geeft aan dat deze in 1913 werd gebouwd en 2090m boven de zeespiegel staat, door een lawine is verpletterd en in 1968 vervolgens weer werd hersteld. Daar kan dan het bord van 2019 weer bijgeplaatst worden want ook toen werd de berghut door vallend gesteente getroffen. Het is niet de eerste SAC hut die door steenlawines te pletter worden geslagen, ook o.a. de Trifthütte trof dit noodlot afgelopen jaren. Of het iets te maken heeft met het opwarmen van de aarde of de permafrost, wie zal het zeggen, de tijd zal het leren. Midden in het hart van de Adula Alpen staat nog steeds tussen alpenweide en ruige bergtoppen de Läntahütte. Ook de Läntahütte probeert haar activiteiten zo duurzaam mogelijk te beheren. Bedenk wel dat zonder de Zwitserse helikopter firma’s de berghutten geen bestaan hebben omdat de bevoorrading van de hutten anders bijna onmogelijk is. Een kleine elektriciteitscentrale met een waterturbine zorgt voor voldoende elektriciteit. Aan de rotsen boven de hut en op het dak van de hut staan zonnepanelen. In het najaar van 2019 werden de meeste kamers geïsoleerd kwam er drie dubbele beglazing en werd ledverlichting aangeschaft. Oppervlaktewater wordt gebruikt om de wc door te spoelen, kranen zijn voorzien van spaarkoppen. Samen met de Bietschhornhütte en Zwinglipasshütte won de Läntahütte de Prix Wilderness voor een duurzame huttenactie. Met de Läntagletsjer vormt de Länta de bovenloop van de Valser Rhein. De Läntagletsjer in de Adula-Alpen is het vierde grootste gletsjergebied in Graubunden. In vergelijking met ander hoog Alpine gebieden kan deze gletsjer noch altijd van dichtbij worden bezocht. Heen en terug vergt een drie uur wandelen. Na enige tijd maken we ons klaar voor de terugtocht een wandeling die niet veel korter zal zijn het is nu eenmaal een berghut die ver het dal in ligt en weinig hoogtemeters kent. Na te hebben afgerekend nemen we afscheid en wordt ons nog een prettige vakantie gewenst. We wandelen langs dezelfde route terug en via de Lampertschalp en Oksastafel wandelen we weer langs de Zervreilasee naar P. 1984.
Een impressie van het wandelgebied naar de Läntahütte: